Dvodnevna radionica: Revizija i evaluacija projekata financiranih iz fondova EU

1. DAN: Revizija projekata financiranih iz fondova EU

Revizija projekata jest postupak ispitivanja točnosti, potpunosti, vjerodostojnosti i zakonitosti procesa provedbe projekata financiranih iz bespovratnih sredstava EU, a često čini obvezatni dio provedbe projekta. Provodi se od strane ovlaštenih revizora po završetku projekta, a nalaz revizora podloga je za odobrenje svih troškova koji su nastali tijekom provedbe projekta. Korisnici EU sredstava ne poznaju pravila revizije, njezin sadržaj i cilj, stoga je cilj radionice na praktičan način objasniti temeljne pojmove koji se odnose na reviziju, zadaće revizora, objasniti postupak revizije i dokumente koji se u tom procesu koriste kako bi korisnici razumjeli ovaj proces, pravovremeno se pripremili, smanjili broj pogrešaka i osigurali pravilnu provedbu projekata.

Tijekom radionice, polaznici će dobiti uvid u konkretne dijelove revizorskog izvješća koji će poslužiti kao praktična podloga za objašnjavanje posebno važnih aspekata revizije projekata, a posebno će se obraditi sljedeće teme:

 • Što je revizija EU projekata
 • Pravovremeno upoznavanje s klijentom i projektom te uspostavljanje odnosa s revizorom
 • Postupak revizije EU projekata
 • Kada provesti reviziju projekta i koje resurse osigurati
 • Koje dokumente pripremiti i kako olakšati sam postupak revizije
 • Kako izgleda revizijsko izvješće i što očekivati
 • Pregled najčešćih pogrešaka u praksi
 • Koje su posljedice revizijskog nalaza za projekte financiranje iz fondova EU

2. DAN: Evaluacija projekata financiranih iz fondova EU

Postupak dodjele bespovratnih sredstava sastoji se od 3 do 7 faza u okviru kojih se provjeravaju administrativni aspekti projektnih prijava te se vrednuje (procjenjuje) njihova kvaliteta. Samo oni najkvalitetniji osvojit će dovoljan broj bodova koji im omogućuje dobivanje bespovratnih sredstava. Iako svaki poziv za dostavu projektnih prijedloga sadrži tablice iz kojih je moguće vidjeti koliko bodova se dobiva za koji dio projektne prijave, sam postupak provodi se po posebnim pravilima i na temelju posebnih obrazaca koji nisu javno dostupni i s kojima prijavitelji uglavnom nisu upoznati. Zato je cilj ove radionice demistificirati proces procjene projektnih prijedloga, objasniti kako funkcionira i što je zadaća procjenitelja, kao i ukazati na male tajne i trikove koje prijavitelji mogu koristiti prilikom poboljšanja njihovih projektnih prijedloga.

Teme koje ćemo obraditi i pitanja na koja ćemo odgovoriti jesu:

 • Postupak vrednovanja (evaluacije) projektnih prijedloga u okviru postupka dodjele bespovratnih sredstava
 • Što i kako boduju evaluatori/procjenitelji
 • Kako izgleda dokumentacija s kojom rade evaluatori/procjenitelji i o čemu moraju voditi računa
 • Kako osigurati visok broj bodova za svoj projektni prijedlog
 • Što kad se ocjene evaluatora/procjenitelja značajno razlikuju
 • Kako postati evaluatorom/procjeniteljem.

Radionicu će voditi gđa. Martina Jaranović, univ.spec.oec, partner i voditelj revizije u poduzeću RSM Croatia d.o.o. za reviziju i konzalting i gđa. Andreja Tonč, predavačica na Učilištu EU PROJEKTI i članica Stručnog vijeća.

Radionica je namijenjena svim prijaviteljima i korisnicima bespovratnih sredstava iz fondova EU, a posebice:

 • Malim i srednjim poduzećima koja planiraju pripremati projekte u budućnosti
 • Potpornim organizacijama kao što su poduzetnički centri i razvojne agencije
 • Krovnim organizacijama kao što su komore, savezi i druge organizacije
 • Svim tijelima javne vlasti (tijela državne uprave, jedinice lokalne i područne samouprave i poduzeća u njihovom vlasništvu, agencije i dr.)
 • Konzultantima koji će raditi na pripremi projektnih prijedloga
 • Udrugama, medijima i drugim zainteresiranim organizacijama i pojedincima


Detaljne informacije
možete pronaći u sljedećim dokumentima:

Cijena radionice iznosi 2.500,00 Kn po osobi plativo temeljem predračuna izdanog od strane Učilišta EU PROJEKTI. Cijena za sudjelovanje na jednom danu radionice iznosi 1.380,00 kn. U cijenu su uključeni održavanje radionice uz pripadajuće pauze za kavu i ručak, materijali u pisanoj i elektronskoj formi, materijali za praktične vježbe i stručno individualno savjetovanje tijekom edukacije te 15% popusta na druge edukacije u organizaciji Učilišta. Polaznicima iz iste organizacije i redovitim klijentima odobravamo dodatnih 15% popusta. Napominjemo da se PDV ne obračunava temeljem istoimenog Zakona.

Ukoliko se želite prijaviti, ispunite prijavnicu, naznačite na koji dio radionice se prijavljujete i pošaljite istu na e-mail adresu info@uep.hr.  Za sva dodatna pitanja, nazovite na 01 5534 878 ili posjetite našu internetsku stranicu www.uep.hr!

“Visoko profesionalni i nadasve susretljiv edukacijski tim odgovarao je točno i detaljno na sva postavljena pitanja, tako da sam izrazito zadovoljna razinom i provedbom radionice. Hvala!”
Irena Hodžić, Centar za građansku hrabrost

“Uvijek korisno i neprocjenjivo iskustvo!”
Vanja Franić, Despina d.o.o.

Vaše Učilište EU PROJEKTI!

AVELANT

društvo s ograničenom odgovornošću za poslovno i strateško savjetovanje

A: Almeria Centar (Uredski prostori D), Ulica grada Vukovara 284, Zagreb
T: + 385 1 5534 878
E: info@avelant.hr
Radno vrijeme: 9:00 – 17:00 sati